Ontmoetingstuin Servaes is een organisatie die mensen wil verbinden en hierbij gebruik maakt van de tuin.

 

Slogan : Samen doen, samen delen

Centraal gelegen tussen de gebouwen van vele verenigingen en organisaties met geheel verschillende achtergronden en doelstellingen, maar met een maatschappelijke functie. Het gemeenschapshuis CCServaes in (het voormalige parochiehuis), de monumentale Parochiekerk met kerkhof en in de voormalige pastorie huist nu Buro Lima voor opvang van kinderen met een verstandelijke beperking. De voormalige basisschool grenzend aan een andere zijde van de tuin, bied nu onderdak aan de Jongerensoos I Meet, de Heemkunde kring De “Wojstap” en het gilde St Barbara.

 

Stichting Ontmoetingstuin Servaes is gestart in 2012 met het aanplanten van de hoogstam fruitbomen, hagen en gereed maken van de infrastructuur voor een moestuin.

Het perceel zelf heeft een lange geschiedenis en was eens kloostertuin en de muur die hier staat is een van de oudste muren van Dinther.

De tuin ligt ook heel mooi met het uitzicht over het Aa-dal, waar we ook verbinding mee zoeken.

I-meet gebruikt voor een aantal activiteiten onze tuin en we maken ook regelmatig gebruik van hun faciliteiten. Buro Lima zien we ook als een hele mooie aanvulling op onze tuin indien kinderen bij ons komen helpen.

 

Tijdens afgelopen Burendag hebben we alle buren (verenigingen en organisaties) uitgenodigd voor een gezamenlijke maaltijd in de tuin.

Sinds begin 2016 is de IVN afdeling Bernheze verhuisd van het eigen onderkomen in de Veltstraat naar het gemeenschapshuis CCServaes. Voor IVN is de ontmoetingstuin en de groene omgeving waardevol en voor de Ontmoetingstuin is de relatief grote groep vrijwilligers die een actieve binding met de natuur hebben, een mooie aanvulling. In het voorjaar is er bijvoorbeeld een gezamenlijke snoeidag, maar ook voor advies over dieren en planten.

In het CCServaes is er ouderen dagbesteding en deze groepen begeleiden we in de tuin. Hiervoor hebben we de verharding gemaakt en de verhoogde tuinbakken komen hiervoor goed van pas.

 

Samen met CCServaes zijn we het Eetpunt gestart en het zou mooi zijn indien we hier op termijn ook daadwerkelijk groenten aan kunnen leveren.

We doen allerlei educatieve activiteiten zoals het verzorgen van een kindercursus. Deze geven we in het tuinhuis en hiervoor kunnen we ook gebruik maken van het Knekelhuisje wat sinds enige tijd is ingericht als milieu educatiecentrum. We gaan dan met een groepje van zo’n 12 basisschoolkinderen het tuinieren uitleggen en waarbij we echt bij de basis beginnen. We gaan dan de verschillende grondsoorten onderzoeken en kijken wat voor diertjes er in het zand leven. Het is leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen worden als ze er achter komen hoeveel diertjes er in een handje vol zand kan zitten. We volgen ook heel simpel hoe een boontje in natte watten kiemt.

 

Indien de kinderen de cursus hebben afgerond kunnen ze zich opgeven voor een kindertuintje. Ook andere kinderen uit het dorp kunnen voor een seizoen een tuintje adopteren. Tevens heeft de basisschool ieder jaar een aantal kindertuinen die ze tijdens het seizoen wekelijks komen bezoeken en onderhouden.

In het gemeenschapshuis CCServaes organiseren we in de winter een informatieavond over het moestuinieren.

Hiervoor nodigen we dan een spreker uit van Velt. (Een Belgisch –Nederlandse organisatie met als doelstelling aandacht voor Ecologisch Leven en tuinieren).

Ieder jaar organiseren we een aantal Moestuindagen. De eerste is in mei, om plantjes te ruilen. Een andere keer wordt met deze club een andere moestuin bezocht of is er een bijeenkomst om moestuin ervaringen uit te wisselen.

 

De tuin ligt op een unieke plaats. Je merkt hier niets van de drukte van alledag, het is er rustig en gericht op het zuiden met een aantal karakteristiek bomen die voor de nodige schaduw kunnen zorgen. Er is een schuurtje voor het gereedschap en daar zijn ook de schaakstukken opgeslagen voor het grote schaakbord.

Het tuinhuis is een oude koffiecorner afkomstig van openlucht theater De Kersouwe. Er zit een houtkacheltje in waardoor men er het hele jaar terecht kan. In de winter is het vaak even met een groepje wat koffie en thee drinken. Verschillende vrijwilligers werkgroepen hebben hier hun zoete inval en weten dat ze hier welkom zijn voor een bakkie en wat praat.

 

Op de grens van de tuin bevindt zich de oudste muur (ca 350 jaar oud) van Dinther. Deze is toen gemetseld met een kalk tussen de stenen. Mede hierdoor heeft zich een mooie populatie van de zeer zeldzame (rode lijst) soort muurhagedissen kunnen handhaven.

Als we dan verder in de tuin kijken zien we compostbakken wat een wezenlijk onderdeel vormt van de Ecologische manier van tuinieren zoals we die hier toepassen.

De voorste verhoogde tuinbakken zijn inzaaibakken, de andere zijn voor verhoogd tuinieren. Aan de ene zijde van de tuin hebben we bramen, frambozen, nectarine, perziken, peren, pruimen. De andere kant zijn druiven waarvan we wijn maken. De helft is voor rode- en de ander helft voor witte wijn.

Achter het grasveld staan 19 hoogstam fruitbomen (oude rassen). Dit belooft in de toekomst een hele mooie boomgaard te worden.

Tijdens NL Doet is de tuinpad vernieuwd met kunstgras wat afkomstig is van een oud hockeyveld.

 

De Moestuin is opgebouwd volgens het principe van vruchtwisseling, met 6 vakken waar in elk vak een bepaald gewas staat. Bijvoorbeeld bladgewas hierin staat sla, spinazie, andijvie. Volgend seizoen worden alle gewassen een vak doorgedraaid. Hierdoor komt het gewas pas weer na 6 jaar in hetzelfde vak terecht. Hierdoor heb je minder kans op ziekten.

 

De beuken heg helemaal aan de achterzijde zijn we weer aan het snoeien zodat dit weer in oude eer wordt hersteld.

Verder als je hier rondkijkt zie je een groot grasveld wat gebruikt kan worden als evenementenveld. Hier worden onder ander kinderfeestjes, buurtfeestjes, informatie marktjes en het jaarlijkse tuinfeest met een muziek podium georganiseerd.